Windpark Kubbeweg

In 1995/1996 ontstonden er bij de akkerbouwers aan de Kubbeweg in Biddinghuizen tal van ideeën. Windenergie was in opkomst en de polder een uitermate geschikt windgebied.

Elke akkerbouwer wilde iets met windenergie. Twaalf ondernemers met één doel.

Terug naar projectoverzicht

WINDPARK KUBBEWEG

In 1995/1996 ontstonden er bij de akkerbouwers aan de Kubbeweg in Biddinghuizen tal van ideeën. Windenergie was in opkomst en de polder een uitermate geschikt windgebied. Elke akkerbouwer wilde iets met windenergie. Twaalf ondernemers met één doel.
Zoals het vaak gaat: Een goed idee ontstaat door aanstekelijk enthousiasme. Het idee voor windpark Kubbeweg werd geboren. Geen individuele solitaire windturbines, maar een lokaal windpark.

“Achteraf gezien waren we onze tijd ver vooruit. Een windpark in lijnopstelling wordt nu overal vereist”

Al snel ontstond een werkgroep waarbij iedere ondernemer een rol op zich nam. De één als touwtrekker bij de politiek. De ander op financieel gebied. Samen vormden we een concreet plan. Uiteindelijk duurde het bijna tien jaar voordat het park daadwerkelijk draaide. Met de nodige aanpassingen in tussentijd.

 

Historie en ontwikkeling

Herinneringen worden opgehaald. De eerste haalbaarheidsberekeningen werden gemaakt op basis van windturbines met een vermogen van 700 KW. Bij de voorbereidingen voor het park volgden de ontwikkelingen in windturbineland elkaar razendsnel op. Een nieuwe berekening werd gemaakt met 1,6 MW turbines van Tacke. Nordex kwam met 2,6 MW. Alle seinen kwamen op groen en alle betrokkenen met de neus in de juiste richting. De keuze viel uiteindelijk op Vestas. V80 turbines met een ashoogte van 67 meter en een vermogen van 2 MW.

 

In 2006 werd het windpark gebouwd. 17 windturbines met een totaal vermogen van 34 MW. Goed voor energieproductie voor 25.000 huishoudens. De eerste kennismaking met Rengineers was een feit. Vestas besteedde de bouw van de windturbines namelijk uit aan Rengineers.

Een prachtig project waar Rengineers meteen de kwaliteiten kon presenteren. Full-service werd windpark Kubbeweg gerealiseerd.

Zoals vaak gebeurt, moest het onderhoud door Vestas uitgevoerd worden. “De eerste vijf jaar zaten we vast aan Vestas. Op zichzelf waren we niet geheel ontevreden, maar productie viel tegen. Vooral als het goed waaide stond er altijd één of een aantal windturbines stil. Onderhoud werd natuurlijk wel uitgevoerd maar echt preventief beleid was er niet.”

 

Preventief onderhoud als succesfactor

De eerste jaren van Windpark Kubbeweg waren redelijk. “Hoewel stilstand binnen de normen bleef misten we toch een deel van de inkomsten. We hielden ons hart wel eens vast als het fors begon te waaien. Vanuit het keukenraam keken we of er geen turbines stil kwamen te staan. Want dat gebeurde natuurlijk altijd wanneer we goede wind hadden.”

 

“Al snel namen we contact op met de mannen van Rengineers. Samen besloten we over te en voor alle V80’s een Garant Contract af te sluiten.

De no-nonsense cultuur spreekt ons enorm aan. Een nuchtere kijk op techniek, gecombineerd met een gezonde dosis ondernemerschap. Dat betaalt zich uit.

Wat ons betreft kenmerkt Rengineers zich door preventief beleid en doordenken. Zo ontstond er een probleem met de neus van het wiekenstel. Alle 17 turbines werden aan een inspectie onderworpen en opgelost.

Of het voorval van een loskomende bout in de tandwielkast. Een bekende productiefout bij dit type. Als dit daadwerkelijk gebeurde draaide de tandwielkast in de soep. Er werd een modificatie bedacht zodat dit probleem voorkomen werd.”

 

“Kortom: preventief onderhoud is de beste garantie op beschikbaarheid en dus rendement”

 

“Al na drie weken nadat we het Garant Contract hadden afgesloten zagen we verschil. Achterstallig onderhoud werd ingelopen en omgezet naar preventieve oplossingen. De no-nonsense cultuur die Rengineers ambieert, zien we vertaald bij de jongens op locatie. Gedreven vakmensen met liefde voor het vak. Is de klus niet afgerond of de storing niet opgelost, komen ze na het eten gerust terug. Een mentaliteit die ons aanspreekt en zich ook duidelijk vertaald naar rendement en optimalisatie.”

 

Opschaling is een groot thema in de Flevopolder. “We zijn een zelfstandige coöperatie, die ook een verdere transitie van het windpark in eigen beheer kan waarmaken. Daarom moeten de 17 V80’s binnenkort plaatsmaken voor 10 V162’s. Een enorm project waarin we als parkeigenaren een nieuwe stap kunnen zetten.

Enigszins met pijn in het hart omdat voor de nieuwe turbines het onderhoud met bij de fabrikant moet worden vastgelegd. Wat ons betreft kortdurend, omdat we in de praktijk ervaren hebben onderhoud thuishoort bij een onafhankelijke en servicegerichte organisatie zoals Rengineers.”

 

Meer info: www.windparkkubbeweg.nl

Projectgegevens

  • NaamWindpark Kubbeweg
  • ContactJan Wybe Schurer en Jacco Mul
  • Merk17x Vestas V80
  • Werkzaamheden Bouw windturbines en Garant Contract
  • Land Nederland