Pluimveehouderij Bouwhuis

Iedereen met zonnepanelen of een windmolen kent het probleem: als de zon flink schijnt en de wind lekker waait, wordt er zoveel groene stroom opgewekt dat je die niet zelf volledig kunt gebruiken. Plaatsing van een accu kan dat probleem verhelpen en veel geld besparen …

terug naar projectoverzicht

Accu’s zijn het antwoord op verspilling van groene stroom

 

Het goede nieuws is dat we met z’n allen steeds meer zonne- en windenergie opwekken. Dat is nodig ook, want we verbruiken met z’n allen ook steeds meer stroom. Het slechte nieuws is dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk overbelast raakt door pieken in de stroomproductie en de toegenomen vraag. Op dagen dat er volop zon en wind zijn, wordt het uiterste van het netwerk gevraagd, terwijl op andere momenten zon en wind de vraag niet aankunnen.

Pluimveehouder Reinier Bouwhuis uit Witteveen (Midden-Drenthe) is een vooruitstrevende boer, die in 2020 besloot om het dak van zijn nieuwste kippenstal vol te leggen met 1.200 zonnepanelen. Zodoende werd hij ruw geconfronteerd met het probleem van netcongestie, ofwel overbelasting van het elektriciteitsnetwerk.

 

Met zijn zonnepanelen kan hij vooral ‘s zomers voorzien in de energiebehoefte van zijn bedrijf met 93.000 legkippen. Dat wil zeggen: als de opbrengst van de panelen en het gemiddelde verbruik gelijk op zouden gaan, maar in de praktijk komt dat vrijwel nooit voor, hooguit op sommige momenten van de dag. Voor particuliere eigenaren van zonnepanelen is dat geen probleem, vanwege de salderingsregeling. Alle opgewekte stroom die je niet gebruikt, leveren zij terug aan het net. De opbrengst daarvan wordt afgetrokken van de elektriciteitsrekening.

 

‘Ik verwacht dat ik deze investering in vijf tot zes jaar terug heb verdiend’

 

‘Het probleem is dat ik hier niet kan terugleveren aan het net’, zegt Bouwhuis. ‘Dat is een gevolg van de netcongestie en daarom kan ik dus niet salderen.’ Dat betekent dat de zonnepanelen van Bouwhuis op zonnige dagen gedeeltelijk zouden moeten worden afgeschakeld, omdat ze dan niet al hun stroom kwijt kunnen. Aan de andere kant komt Bouwhuis stroom tekort wanneer de zon niet schijnt. Die zou hij dan van het net moeten afnemen. Kortom: geen ideale situatie.

 

Oplossing

 

‘Daarom ben ik me gaan oriënteren op een oplossing om te veel geproduceerde stroom te kunnen opslaan’, vertelt hij. ‘Zo ben ik terecht gekomen bij BestWatt. Dat is een bedrijf dat zonnepanelen, windmolens en accu’s levert, maar ook zorgt voor vergunningaanvragen, de installatie van de apparatuur en de software die alles aanstuurt.’ Bouwhuis haalt zijn telefoon tevoorschijn en toont de BestWatt-app. Daarop is precies te zien hoeveel stroom zijn zonnepanelen leveren en hoeveel stroom hij op elk moment verbruikt. De te veel opgewekte elektriciteit gaat naar de accu, om bijvoorbeeld ‘s nachts te worden verbruikt.’

 

Meer weten over de energieoplossing van BestWatt? U leest het hier!

 

Projectgegevens

  • Naam: familie Bouwhuis
  • Bedrijf: Pluimveehouder
  • Werzaamheden: Energieopslag (binnenkort wordt er ook een BestWatt windmolen geplaatst)
  • Plaats: Witteveen, Nederland